Wednesday, September 30, 2009

Mari Kenali Sasterawan Negara


  1. 1981 : Kamaluddin Muhamad atau Keris Mas
  2. 1982 : Dato' Shahnon Ahmad
  3. 1983 : Datuk Dr. Usman Awang
  4. 1986 : Datuk A. Samad Said
  5. 1988 : Muhammad Dahlan bin Abdul Biang atau Arena Wati
  6. 1991 : Prof. Dr. Muhammad Haji Salleh
  7. 1993 : Datuk Noordin Hasan
  8. 1996 : Datuk Abdullah Hussain
  9. 2001 : S. Othman Kelantan
  10. 2009 : Dr. Anwar Ridhwan
Sumber : Wikipedia

8 comments:

fadxiora September 30, 2009 at 11:38 PM  

saya ada buat kajian tentang sasterawan negara tapi malangnya sumber2 mengenai mereka kurang di internet. Malah ada juga sumber2 seperti tarikh lahir dan tarikh penerimaan anugerah itu yang bercanggah.
Lihatlah di laman web dbp sendiri, sepatutnya tiada kesalahan terhadap butir peribadi dan gambar-gambar mereka di laman web itu. Nampak sangat dbp sendiri tidak menghargai sasterawan negara.

Khar,  October 1, 2009 at 6:24 PM  

Fad - Saya juga mengalami masalah yang sama ketika mencari bahan untuk entri ini, jadi saya pilih satu sahaja bahan untuk diletakkan di sini.

Tepat sekali, kalau sasterawan negara tidak berapa dihargai, inikan pula kita sebagai penulis kecil / baru nak bermula. Sebab itulah ahli AVA mesti bersatu dan komited terhadap grup kita ni. Kalau emel pun lambat balas, kerja terlampau banyak dan terlalu sibuk, habis macam mana tu? (jeng, jeng, jeng) Mari kita lihat siapa yang kena! Hehehe ...

fadxiora October 1, 2009 at 9:30 PM  

mujurlah saya seorang yang tiada perasaan haha (bagaikan ada batu menghempap kepala ni)

farahusain October 1, 2009 at 10:26 PM  

*Dush* kan dah kena... :P

-Khar The Sniper-,  October 2, 2009 at 12:13 AM  

Kuang, kuang, kuang (bayangkan bunyi ini dengan efek yang bergema) Nampaknya dua bendera putih sudah naik! (hahaha ... best, best)Kita tengok bendera putih siapa lagi yang akan naik, peh, seronoknya! Rasa macam ais krim maqnolia!

-Khar The Sniper-

Khar,  October 2, 2009 at 12:25 AM  

Fad & Farah - nak respon dengan entri pun tak berapa rajin. TING! - 20 markah untuk Khar, yeaaa ...

farahusain October 2, 2009 at 12:31 AM  

bukan tak rajin, tapi setiap kali respon mesti kena serang dengan encik snipper. pandai je encik snipper mencari ruang untuk mengenakan kami. hehehehe..
naik ngeri di buatnya..huahahahah...

Khar,  October 2, 2009 at 8:11 AM  

Farah - Saya tidak mencari ruang itu, tapi anda yang menyediakan ruang itu untuk saya. Chak! Hehehe ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tentang AVA :

001916007-V (daftar perniagaan)

C-00-7, Blok C, Jln CU 1/A
Taman Cheras Utama,
56000 Kuala Lumpur,
Cheras.

Legal Disclaimer :

Sebarang pengambilan mana-mana bahagian atau bentuk daripada tulisan, foto dan artikel di sini perlu mendapat izin daripada Agensi Villa Aksara dengan makluman melalui emel atau di ruang komen entri. Dan sila beri kredit bahawa anda mengambil mana-mana kenyataan atau foto tersebut dari blog ini. Terima kasih.
(BLOG INI DIBUKA PADA 11 MEI 2009)

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP